Super duurzaam gebouw

Kontakt – 6 februari 2019

Accent Communicatiemakers laat in de loop van dit jaar Putten achter zich. Het bedrijf krijgt een nieuwe plek op de grens tussen Ermelo en Harderwijk. ,,Vlakbij de A28, op 10 minuten rijden van Putten”, verzekert eigenaar en directeur Richard van der Poll. Met de verhuizing naar een goed bereikbaar en groter pand ligt voor hem niet alleen de weg open naar verdere professionalisering, maar ook naar verdere verduurzaming van zijn bedrijf.Van der Poll loopt graag voorop als het gaat om duurzame keuzes. Het resultaat is een bouwontwerp dat na realisatie meteen één van de meest duurzame gebouwen van Harderwijk mag worden genoemd. ,,Misschien wel het duurzaamste”, lacht Van der Poll, die hiermee een droom in vervulling ziet gaan.

PAND

Zelf woont hij met zijn gezin al ruim twintig jaar in Harderwijk. Toch denkt hij met weemoed terug aan de 33 jaar dat zijn bedrijf in Putten gevestigd is. Eerst als drukkerij aan huis, toen de copyshop in de Molenstraat en de laatste veertien jaar aan de Hoge Eng Oost als fullservice bedrijf met o.a. belettering, websites en natuurlijk drukwerk. Nu bouwt Accent een nieuw pand in Harderwijk. Met een efficiënte indeling en grotere showroom. ,,Straks kunnen we echt laten zien wat we kunnen!” ,,Een pand staat minimaal 30 jaar. Dus als je er een bouwt, doe het dan in één keer goed.”

OPLEVERING

Van der Poll is trots op het toekomstige onderkomen van zijn bedrijf Accent. Een pand van 24 bij 36 en twee bouwlagen hoog. Deze maand stortte de Puttense aannemer Jasper Aalten de fundering. Ook de duurzame installaties komen uit Putten, van Barend Gijsbertsen en Evert-Jan Van Asselt. Zo nemen we een deel van Putten mee naar ons nieuwe pand. De geplande oplevering is eind mei.

ENERGIEZUINIG

Het is niet zozeer de ruim bemeten omvang, waar Van der Poll zo enthousiast over is, maar vooral de energiezuinigheid ervan. ,,Het pand heeft een bijzonder zware geïsoleerde schil”, vertelt hij. Om het gebouw warm te houden – en ’s zomers koel – laat hij een aardwarmtepomp installeren. De energie halen we van 72 (!) meter diep. ,,Met een licht pompje, want door de zware isolatie hebben we niet veel nodig”, weet Van der Poll. Ook de balansventilatie is bijzonder te noemen. Via een warmteterugwininstallatie wordt verse lucht voorverwarmd ingeblazen. Dat zorgt voor een heerlijk werkklimaat. ,,In feite worden we energieleverancier. Voor de stroomopwekking komen namelijk 360 zonnepanelen op het dak. Daarvan hebben we maar een deel nodig om het pand energieneutraal te maken. De overige panelen leveren stroom terug aan het net.”

ONDERNEMERS

Het nieuwe bedrijfspand is met 1500m2 wel wat ruim voor alleen het eigen bedrijf. Daarom zoekt Van der Poll nog ondernemers die ook kantoor- of bedrijfsruimte zoeken. ,,Ja, maar niet iemand die even een ruimte zoekt”, verduidelijkt hij. ,,We zoeken naar ondernemers die net als wij duurzaam ondernemen heel belangrijk vinden.” Op goedereede1.nl presenteert Van der Poll het pand, waarbij hij o.a. alles vertelt over de duurzame investeringen.

Tekst: Harry Schipper